Katoen is een populaire vezelstof als het gaat om de productie van kleding. Veel kledingstukken in alle soorten en maten worden gemaakt van katoen. Ook in de webshop van Plusman verkopen wij veel kleding waar katoen in is verwerkt of kleding die zelfs voor 100% is gemaakt van katoen. Katoen is met name populair vanwege de ademende kwaliteiten van de stof en het aangename gevoel dat de stof geeft op de huid. Katoen heeft al met al een hoog draagcomfort, wat de stof ideaal maakt als productiemateriaal van kleding. Maar hoe wordt katoen precies geproduceerd? In deze blog gaan we dieper in op het verhaal achter de productie katoen. 

Wat is katoen?

Om te beginnen komt katoen van de katoenplant. Katoen groeit als kleine witte pluizige bolletjes aan een plant. Wanneer de bolletjes volgroeid zijn, worden ze machinaal of met de hand geplukt. Vervolgens wordt van de vezelachtige bolletjes draad gesponnen. Van dit draad worden vervolgens stoffen geweven en daar wordt weer kleding van gemaakt. 

 

Waar groeit de katoenplant?

De katoenplant houdt van zon en wordt met name verbouwd in landen als China en India, maar ook in delen van de Verenigde Staten en Europa wordt katoen geproduceerd. Over het algemeen heeft de katoenplant een voorkeur voor een (sub)tropisch klimaat, maar kan zich ook aanpassen aan een wat droger klimaat. De plant houdt in elk geval niet van vorst en is daarom minder geschikt om in Noordelijker gelegen landen als Nederland en België te verbouwen. 

De katoenplant en water

Aangezien katoen als een van de weinige planten ook kan overleven in een droger klimaat, is het verbouwen van de katoenplant aantrekkelijk voor relatief droge gebieden, waar andere plantensoorten niet of moeilijk kunnen overleven. Daarom wordt veel katoen verbouwd in gebieden waar weinig regen valt. Echter, iedere plant heeft water nodig om te groeien, ook de katoenplant. In droge gebieden wordt de katoenplant dan ook kunstmatig bewaterd. Dat wil zeggen dat er water uit nabijgelegen bronnen wordt gehaald, zoals meren en rivieren, om de katoenplant te bewateren. 

Kritiek op de productie van katoen

Ondanks dat katoen een flexibele plant is die ook in drogere gebieden kan overleven, heeft de plant zoals elke plant water nodig om te groeien. Wanneer het benodigde water uit kunstmatige bronnen wordt gehaald, kan dit voor grote problemen zorgen. Zoals het droog komen te staan van rivieren en het uitputten van het grondwater in het gebied waar de katoen gewassen groeien. De negatieve invloed op natuur en milieu zorgen ervoor dat er steeds meer kritiek is ontstaan op de productie van katoen. Door de jaren heen zijn er dan ook verschillende initiatieven opgezet om de productie van katoen te verduurzamen. Zo wint onder andere de productie van biologisch katoen steeds meer aan populariteit. Tijdens de productie van biologisch katoen wordt water onttrokken uit duurzame bronnen zoals regen en worden er minder chemicaliën gebruikt. 

Bij Plusman verkopen we veel kleding die gemaakt is van katoen. Katoen heeft ademende en temperatuurregulerende eigenschappen en draagt luchtig zodat het lichaam overtollige warmte makkelijk kwijt kan. Daarnaast is katoen een sterk materiaal waardoor kleding lang mee gaat. In onze webshop vind je een ruime keuze aan katoenen grote maten kleding. Onder aan deze blog staan een aantal kledingartikelen die allen gemaakt zijn van 100% katoen.